Rust in de drukte

Midden in het drukke forensenverkeer en ook genieten van de stilte. Tegenover de entree van het station staat in neoclassicistische stijl een prachtig woonhuis, gebouwd rond 1900. Na de bewoning als woonhuis heeft het pand vele functies gekend. In de vijftiger jaren is in de achterliggende tuin een kantorencomplex bijgebouwd om dienst te doen voor de Rijksgebouwendienst. Dertig jaar later heeft het gebouw de functie gekregen van politiekantoor. Na een aantal jaren van leegstand is het gebouw gerenoveerd en herbestemd voor kantoor en studentenbewoning.

Bij de renovatie zijn de typische karakteristieken uit de bouwperiodes van 1900 en 1950 zoveel mogelijk behouden gebleven. In het hoofdgebouw aan de straatzijde hebben de details zoals originele deuren, tegelvloeren en lambriseringen een rol gekregen in het nieuwe interieur van het kantoor.
In het achtergebouw, met een eigen entree, zijn 18 studentenstudio’s gerealiseerd, elk met een keuken/toiletunit. De prachtige gewelfde én hoge plafonds maken de studio’s tot prettige woonruimtes. De hoge ramen in originele stalen kozijnen geven een bijzonder lichte en heldere sfeer.

 

Parallelweg – Maastricht

 

Fotografie: Huiswerk Architecen & Derk Zijlker

parallelweg

maastricht

  • i