Thuis komen, thuis voelen, thuis blijven

Door de veranderingen in de samenstelling van de bevolking worden diverse woongebieden in de regio Heerlen-Landgraaf-Kerkrade opnieuw ingericht. In Landgraaf is de wijk Heiveld opnieuw gestructureerd om de wijk geschikt te maken voor een nieuwe toekomst. De bestaande bebouwing van portiekflats voldeed niet meer aan de huidige woon- en milieuwensen.

Uitgangspunt voor de vernieuwing is het samen wonen van diverse generaties en levensloopbestendigheid. De leefkwaliteit van de woning in een omgeving van ruimte en groen heeft geresulteerd in een nieuw wijk die past in de bestaande omgeving met de allure van ‘wonen aan het park’.

Het nieuwe stedenbouwkundig plan is kritisch aangepakt. De ontwerpen van de twee-onder-een-kap woningen en seniorenwoningen sluiten mooi op elkaar aan. De seniorenwoningen waarbij alle woonfuncties op de begane grond zijn gesitueerd zijn afgewerkt met een kap waardoor een hoogte wordt bereikt die een mooi geheel vormt met de gezinswoningen.

Er is goed gekeken naar de architectonische kwaliteit van de historische bebouwing in de omgeving. Bij de nieuwbouw is veel aandacht besteed aan de hoeken van de wijk die daardoor naadloos aansluiten met de bestaande woningen. Opvallend aan de ontwerpen van de nieuwe wijk Heiveld is de rijke detaillering van van de gevels. Het spel van de kozijnen met de diepe negge, de rollagen, de bloemenramen, de gootdetails en de scheiding van de woningen door de penanten met de daarin verwerkte goten zorgen voor een aangename leefkwaliteit van de buurt.

Speciale aandacht die is besteed aan de entrees met betonnen banken en geïntegreerde huisnummering wordt door de nieuwe bewoners omarmd. De woningen nodigen uit tot samen leven in de wijk en door de parkachtige omgeving is er veel gelegenheid gecreëerd om elkaar buiten te kunnen ontmoeten.

 

Wijk Heiveld – Landgraaf

 

 

Fotografie: Arjen Schmitz

Heiveld

landgraaf

  • i