Ondersteboven van Sphinx

De Sphinxfabriek is een van de opvallendste industriƫle gebouwen van Maastricht. Al vanuit de verte steekt het witte gebouw boven de stad uit. Het erfgoed in het centrum van de stad ademt de rijke historie van Maastricht. Na het vertrek van de productie van sanitair en het verdwijnen van de fabrieksfunctie heeft het Eiffelgebouw een nieuwe bestemming gekregen: wonen en werken.

De beschikbare ruimtes die naar eigen inzicht konden worden ingericht om in te wonen boden een interessante ontwerpopgave. Het gebouw bestaat uit drie delen: Eiffel I en II zijn gebouwd met een betonnen constructie en Eiffel III heeft een stalen constructie. Dit appartement bevindt zich in Eiffel III, het noordelijke deel. Het gerestaureerde monumentale casco moet onherroepelijk bewaard en in het zicht blijven. We hebben daarom een complete woning met kantoor kunnen realiseren waarbij het interieur geen contact maakt met de buitenwanden. Kastenwanden vormen de natuurlijke afscheiding tussen de verschillende ruimtes. De bestaande kolommen combineren het oorspronkelijke fabriekskarakter met de huiselijke sfeer. Enkel de sanitairruimtes hebben deuren die gesloten kunnen worden, de rest van het appartement is helemaal open.

Om het beste zicht naar buiten te kunnen hebben is de woonkamer met een verhoogde vloer omhoog getild om vanuit de luie stoel te kunnen genieten van het vergezicht over de stad. Het appartement heeft bovendien een eigen daktuin die bereikbaar is met een trap vanuit de woonkamer door het dak.

 

Fotografie – Arjen Schmitz

interieur eiffelgebouw

maastricht

  • i